I reported yesterday that TfL is planning to increase fares on average by RPI+2 each year until 2018, and Travelcard prices by RPI+3 over the same period, the supposed justification being that rail fares are to rise by RPI+3. I briefly discussed the implications of this discrepancy, but had a subsequent conversation which led me to consider a different case.
I don’t know about you, but I always feel short-changed if I buy a season pass for a transport network and then find I’d have been better off paying for each journey individually. How likely is this to happen for someone living in Ealing, but working in central London a) now and b) in 2018?
Case 1: A morning and evening peak commuter
This individual uses the tube during the morning and evening peak and sometimes catches a bus back from the station.
In the following table I’ve ignored inflation and just increased costs by 2 or 3% p.a. So in today’s prices a zone 1-3 Travelcard will cost £41.55 in 2018, compared to £34.80 in 2012.
Year Travelcard cost Less 10 peak tube fares Bus fare cost No. bus fares to break even
2012 34.80 34.80 – 10*3.10 = 3.80 1.40 3.80/1.40 = 2.71
2018 41.55 41.55 – 10*3.49 = 6.64 1.58 6.64/1.58 = 4.21
So whereas in 2012 our peak commuter would only have to catch the bus 3 times in 2012 to avoid feeling cheated on a weekly Travelcard, he’ll have to catch it 5 times in 2018. If, like me, he walks to and from the station most of the time, he’ll be in a bit of a dilemma by 2018 as to whether or not to buy a weekly Travelcard.
Case 2: A morning peak and evening peak/off-peak commuter
It gets even worse in the case I actually discussed yesterday. The evening peak is from 16:00 to 19:00, so many people working in London may not actually travel home until off-peak fares apply. If this happens 3 times in a week, then the calculation changes somewhat:
Year Travelcard cost Less 7 peak, 3 off-peak tube fares Bus fare cost No. bus fares to break even
2012 34.80 34.80 – (7*3.10 + 3*2.60) = 5.30 1.40 5.30/1.40 = 3.79
2018 41.55 41.55 – (7*3.49 + 3*2.93) = 8.33 1.58 8.33/1.58 = 5.28
By 2018 this commuter will need to use the Travelcard on more than one bus each work-day (or for leisure journeys) to justify the expenditure.
Personally I feel the Travelcard should be a better deal. In London, it seems, regular tube users are likely to pay as much per journey as occasional travellers. And it seems unfair for commuters to have a dilemma as to whether to by a season ticket or not – I haven’t even discussed the effect of Bank Holidays, leave, sick-days and occasional home-working. This is the opposite of the case for main-line rail commuters who get a tremendous deal compared to the occasional traveller.
From TfL’s point of view inflating the cost of Travelcards relative to pay as you go (PAYG) fares may also not make sense in the long-run. The result may be that more of us in suburban London stop buying Travelcards and instead cut out as many bus and tube journeys as possible. As I said yesterday, “maybe it hasn’t occurred to TfL that people might consume less of their product when they put the prices up”.